Strona główna Rodzina Olej z nasion chia tłoczony na zimno

Olej z nasion chia tłoczony na zimno

Olej z nasion Chia jest pozyskiwany z szałwii hiszpańskiej, rosnącej w Ameryce Południowej. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno co gwarantuje, iż nie traci on żadnych cennych witamin, minerałów czy też substancji aktywnych.

Co zawiera w sobie olej z nasion Chia?

W nasionach Chia znaleźć można nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz omega – 6. Na 100 gram produktu, olej zawiera aż 89 gram kwasów tłuszczowych jedno – oraz wielonienasyconych. Ponadto olej z nich pozyskiwany jest źródłem magnezu, fosforu, wapnia, potasu, białka czy też błonnika.

W jaki sposób można stosować olej z nasion Chia?

Olej ten podobnie jak i wiele innych, można wprowadzić do codziennej diety. Ze względu na bogatą zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, pomaga on w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.

W kosmetyce olej ten można stosować jako substancję nawilżającą do twarzy, nakładaną bezpośrednio na skórę. Jest on również w stanie zastąpić tłuste krem, stanowiąc bazę pod makijaż. Z powodzeniem można dodawać go również do kremów oraz balsamów, wzmacniając tym samym ich działanie.

Olej z nasion Chia ma silne właściwości nawilżające. Może być zatem stosowany jako olejek na ciało, tuż po kąpieli. Sprawdza się on także w pielęgnacji skóry kobiet w ciąży. Ponadto stosować go można również jako dodatek do maseczek na twarz, na włosy oraz do pielęgnacji skóry dłoni i paznokci.

Niewątpliwą zaletą oleju z nasion Chia jest to, iż nie pozostawia on tłustego filmu na skórze. Szybko się wchłania, jest olejem posiadającym stosunkowo lekką konsystencję. Ze względu na jego specyfikę, należy przechowywać go w temperaturze od 10 do 20 stopni i chronić przed działaniem promieni słonecznych.

Olej z nasion Chia podobnie jak i inne oleje, może być poddawany procesowi rafinacji. Podczas tego procesu oleje są podgrzewane do wysokich temperatur, tracąc jednocześnie swój pierwotny smak, niekiedy kolor oraz właściwości. Dlatego olej z nasion Chia jest wartościowy jedynie wtedy, gdy jest nierafinowany. Taki olej dostępny jest tutaj: https://niwki.pl/produkt/olej-z-nasion-chia

1 KOMENTARZ

  1. Olej z nasion chia to niezbyt popularny produkt. Mimo to podobnie jak inne oleje, czy produkty naturalne typu yerba mate zdaje się być warty uwagi. Pozytywne właściwości takich produktów to często skarbnica minerałów, którą warto wykorzystać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Prawo jazdy — jak wybrać szkołę nauki jazdy?

Po podjęciu decyzji o zdobyciu prawo jazdy należy wybrać odpowiednią szkołę nauki jazdy. W większości miast szkół nauki jazdy jest kilkanaście. Każda...

Termomodernizacja budynku

Ostatnio słyszy się o coraz to nowszych sposobach oszczędzania energii. Coraz popularniejsza staje się termomodernizacja. Co prawda jest ona nieco skomplikowana, ale przynosi...

Upadłość firmy i co dalej?

Ogłoszenie upadłości przez przedsiębiorstwo oznacza przede wszystkim utratę płynności finansowej oraz możliwości uregulowania zaciągniętych zobowiązań. Dla każdego przedsiębiorcy ogłoszenie upadłości to ostateczność,...

Olej z nasion chia tłoczony na zimno

Olej z nasion Chia jest pozyskiwany z szałwii hiszpańskiej, rosnącej w Ameryce Południowej. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno co...

Rozmowa z psychologiem online

Zdarza się, że nie radzimy sobie z kłopotami szczególnie wtedy, kiedy jest ich bardzo dużo. Obok nas znajdziemy także coraz więcej samotnych...