Liofilizacja to proces, w którym produkty spożywcze są pozbawiane wody na skutek kontrolowanego wymrażania wody. Następnie poddawane są procesowi suszenia w celu uzyskania żywności charakteryzującej się niską wilgotnością, co zabezpiecza przed zagrożeniami biologicznymi. Dzięki temu żywność uzyskuje dłuższą trwałość oraz nie są tracone wartości odżywcze. Liofilizacja owoców następuje po okresie ich zbioru, zatem wtedy, kiedy posiadają najwięcej witamin, składników mineralnych oraz związków polifenolowych wykazujących działanie antyoksydacyjne. Dzięki wysokiej wartości odżywczej sprzyjają zachowaniu zdrowiu oraz uzupełnianiu codziennej diety w istotne mikroelementy i związki bioaktywne. Niekwestionowanymi zaletami tej metody liofilizacji jest zachowanie barwy oraz aromatu owoców, eliminacja zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz ochrona przed rozwijaniem się niepożądanej mikroflory w zapakowanym produkcie.
Owoce liofilizowane Pi-nuts
Bogata oferta owoców pozwala na wybranie produktów zgodnie z indywidualnymi preferencjami oraz wymaganiami. W asortymencie znaleźć można liofilizowane maliny, jabłka, truskawki, czarne porzeczki, borówki, gruszki, wiśnie oraz mango. Na szczególną uwagę zasługują owoce liofilizowane w postaci mieszanek skomponowanych dla dzieci. Zawartość zróżnicowanych i kolorowych owoców (jabłek, wiśni, truskawek i malin) zachęca najmłodszych do spożywania owoców. Wszystkie oferowane produkty te odznaczają się wysoką zawartością cennych składników odżywczych, głównie witaminy C oraz związków mających zdolność do zmiatania wolnych rodników, takich jak antocyjany, czy flawonoidy. Owoce liofilizowane Pi-nuts dostępne są w opakowaniach o różnych pojemnościach od 25 do 150 gramów, dzięki czemu każdy może dostosować ilość do własnych potrzeb. Ponadto, wybrać można opcję zakupu całych owoców lub w postaci plasterków.
Owoce liofilizowane idealne do posiłków
Wysokiej jakość owoce liofilizowane Pi-nuts doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska, ale także jako element posiłków. Mogą stanowić dodatek do owsianek, omletów, jogurtów, ciast i innych deserów, ale także do dań mięsnych, naleśników, kaszek oraz placuszków. Będą uzupełnieniem lemoniad, koktajli, czy soków nadając im owocowy smak i aromat.
Owoce liofilizowane Pi-nuts na https://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/owoce-liofilizowane/ to wysokiej jakość produkty spożywcze, które dzięki zastosowanej metodzie charakteryzują się wydłużoną terminem przydatności do spożycia oraz zachowaniem wartości odżywczych, przy jednoczesnym utrzymaniu barwy, kształtu oraz aromatu.